Statistik kan i många fall vara missvisande. Det här gäller absolut den traditionella statistik som förs över hockeymatcher. Ett utmärkt exempel är den plus/minus-statistik som förs och ofta refereras till. Plus/minus var länge, och är fortfarande i vissa läger, en måttstock på hur bra spelare var. Problemet med det är att den statstiken är väldigt beroende av vilka matchsituationer som du hamnar i. Ett väldigt enkelt exempel är att många av lagens bästa spelare får ett par minus varje säsong eftersom att de är på isen när de har tagit ut målvakten.
Det finns dock statistik som är väldigt användbar inom ishockey. Tyvärr trackas inte den på det sätt som den borde göra. Men det här är saker som du kan titta på under en hockeymatch.
Tekningar
Vi börjar med en ganska enkel statistik. Tekningar är oerhört viktigt i hockey. Det ger ditt lag kontroll över pucken och kan antingen leda till mål eller anfall. Väldigt sällan leder en vunnen tekning till något negativt. En duktig tekare är oerhört nyttig för sitt lag.
Puckinnehav
Hur stor del av matchen har ditt lag pucken? Lag med stort puckinnehav är ofta framgångsrika. Det här kan även brytas ner på individnivå.
Zontid
Hur stor del av matcherna spenderar spelare och lag i vardera zon? Lag med mycket tid i anfallszon har generellt bättre resultat än lag med mycket tid i egen zon. Det här kan tyckas vara väldigt uppenbart och det är det. Trots det så trackar inte SHL den här informationen.
Controlled Entries och Controlled Exits
Det här är något som Petter Rönnqvist pratar mycket om i hockeysändningarna på CSPORTS. Vad den här statistiken gör är att man mäter hur ofta spelare/lag flyttar pucken ut ur egen zon eller in i anfallszon under kontrollerade former. Det finns väldigt mycket underlag för att lag som kontrollerar pucken ut och in i zonerna skapar fler skott mot mål än lag som dumpar och slår sarg ut. Att dumpa pucken är inte alltid fel men det leder väldigt ofta till att motståndarbacken kan få tag i pucken och flytta den ur egen zon på ett bra sätt. Ska man dumpa måste det finnas en tanke på det och spelare måste fylla på.
Fenwick och Corsi
Ovan nämnda plus/minus mäter hur många mål framåt respektive bakåt en spelare har varit inne på. Corsi och Fenwick mäter i stort sett samma sak. Skillnaden är att man här mäter skottförsök istället för mål. Det här ger ett större urval och en mer rättvis bild av spelare. Plus/Minus är dessutom väldigt beroende av målvakter och till viss del tur vilket inte säger så mycket om utespelare. Corsi mäter alla skott mot mål inklusive räddade, skott utanför och blockerade skott. Fenwick gör samma sak fast man räknar inte täckta skott. Idén är att det är skickligt att kunna täcka skott och att man inte ska belastas av det som försvarsspelare.
Som ni ser handlar väldigt mycket av den här statistiken om puckinnehav. Mycket på hela sajten handlar om puckinnehav och det finns en väldigt enkel anledning. Puckinnehav är det bästa försvaret inom hockey.