Spelare

Som ni alla vet så spelas ishockey med sex spelare på planen samtidigt. Varje lag har en målvakt, två backar och tre forwards som grunduppställning. I den här artikeln tänkte vi gå igenom varje position och ett par olika spelartyper som finns på varje position.

Målvakt: Målvaktens uppgift är väldigt enkel. Gör så många räddningar som möjligt och släpp in så lite mål som möjligt. En bra målvakt kan vinna matcher ensam åt ett lag samtidigt som en dålig målvakt kan förlora matcher åt sitt lag. Det är en väldigt utsatt position och det är svårt att bedöma hur en bra en målvakt egentligen är. Det går att titta på statstik men då måste du ha ett väldigt stort urval. I hockeykretsar så pratas det om att en målvakt behöver ha fått 3000 skott mot sig innan man kan göra en rättvis bedömning. Det motsvarar ungefär tre fulla säsonger i SHL. Problemet med statstik för målvakter är de är väldigt beroende av laget framför dem. Målvakter är väldigt speciella och innan man kan bedöma en målvakt så måste man ha sett spelaren vid flera tillfällen. Snarare än att titta på hur många spektakulära räddningar som målvakten gör så föredrar jag att titta på målvakten uppträder i heta situationer, hur hen kontrollerar returer och hur placeringssäker målvakten är. En lugn och trygg målvakt med ett bra grundspel lugnar ner hela laget i försvarszon och är ofta ett bättre alternativ än en spektakulär målvakt som gör försvaret nervösa.

Det finns dock inget rätt eller fel när det kommer till målvaktsspel. Två av världens bästa målvakter har väldigt olika spelstilar men båda har nått stora framgångar. Jonathan Quick och Henrik Lundqvist möttes i Stanley Cup-finalen 2014 och räknas generellt som två av världens  fem bästa målvakter. Tittar vi på Henrik Lundqvist så är han en mycket mer tillbakadragen målvakt. Han gillar att utnyttja sin storlek och hålla sig långt in målgården. Jonathan Quick däremot är väldigt aggressiv. Han attackerar skyttar och spelar en hel del utanför målgården. Det här beror antagligen på att Lunkan är fostrad i Europa medan Quick har fått sin hockeyskolning i Nordamerika. Jonathan Quicks spelstil är mycket bättre lämpad för de mindre rinkarna i Nordamerika. När han spelar på internationella isytor så syns det stora brister medan Lunkan är lika bra som i NHL. Vem som är bäst? Henrik Lundqvist har vunnit Vezina Trophy medan Jonathan Quick har dubbla Stanley Cup-ringar.

Backar: Backar är traditionellt försvarsspelare men till skillnad från exempelvis fotboll så flyter positionerna ihop väldigt mycket i hockey. Du anfaller som ett lag och du försvarar som ett lag. En tendens som har varit väldigt tydlig de senaste åren är att backar måste vara väldigt skridskoskickliga för att kunna hävda sig på högsta nivån. Det här hänger ihop med att regelverket har blivit väldigt mycket striktare mot fasthållningar och hakningar än vad det var tidigare. Som back kan du fortfarande överleva genom att spela ett enkelt spel. Men du måste fortfarande kunna slå ett enkelt förstapass och röra dig på ett bra sätt. Det här blir viktigare för varje säsong som går och är anledningen till att Douglas Murray inte har något jobb just nu. Just Douglas Murray är ett typexempel på en förlegad back. Douglas Murray blev en publikfavorit i Sverige tack vare sin “osvenska” spelstil. Han kunde slåss och hade en del tunga tacklingar. Det här går hem hos publiken men i verkligheten hjälper det inte laget speciellt mycket. Du kan fortfarande vara en defensivt duktig back, men du måste kunna bidra på andra håll.

Till skillnad från målvakter så finns det faktiskt statistik som kan visa på hur bra en hockeyback är. Ni kan läsa mer om det i den här artikeln, men i grund och botten handlar det om hur duktig backen är på att kontrollera pucken i uppspel. Men mer om det i föregående artikel. Så om du hör någon säga att det är viktigt att ha backar som kan stå upp för laget och spela sarg ut är det bara att skaka på huvudet och säga att det inte är 1999 längre.

Forwards: Vanligtvis ställer lag upp med tre forwards. Två yttrar och en center. I traditionella spelsystem är det ofta centerns roll att ta det defensiva jobbet medan ytterforwards står för anfallet. Det här beror helt och hållet på vilken typ av spelare du har. Tar vi centrar som exempel kan vi jämföra Patrice Bergeron i Boston och Steven Stamkos i Tampa. Två av världens bästa centrar med helt olika uppgifter. Stamkos är en av de bästa målskyttarna någonsin. Han är en offensiv spelare som ska dominera från röd och framåt. Patrice Bergeron är en av de bästa defensiva spelarna genom tiderna. Bergeron dominerar genom at täcka upp ytor, vinna tekningar och stänga ner spelare som Steven Stamkos. Stamkos dominerar så här:

Det samma gäller ytterforwads. Det fins alldeles för många olika typer av spelare för att vi ska kunna gå igenom alla. Men som grunderegel gäller det att ha spelare som kan kontrollera pucken. Antingen genom att dominera offensivt eller genom att erövra den från motståndare. Väldigt mycket i hockey kommer tillbaka till det här. Spelare som ofta ger bort pucken genom att dumpa i fel läge och så vidare är mindre värda än de som kan kontrollera pucken inom laget.